Plinten ja of nee!?

Laten wij eens bij het begin beginnen. Wil je plinten zo onzichtbaar mogelijk in je woning verwerkt hebben dan begint het nadenken daarover eigenlijk al bij de tekening van een nieuw te bouwen woning, zodat er tijdens de bouw al rekening mee kan worden gehouden. 

Bij renovatievloeren is dat lastiger. Bij het maken van een nieuwe dekvloer zal er altijd een kantstrook worden geplaatst tussen de wand en de nieuw te storten vloer. Dit is een flexibele piepschuim strook met een dubbele functie. In de eerste plaats gaat het contactgeluid tegen. Een betonnen vloer strak tegen een betonnen wand; daar worden jij én je buren echt niet blij van. Ten tweede; beton is en blijft een natuurproduct dat uitzet en krimpt. Zonder deze kantstrook kan de nieuwe vloer niet uitzetten en ontstaat het risico dat deze zich van de ondervloer losdrukt waardoor de kans op scheurvorming groot is.

Heb je voor betonstuc gekozen op je nieuwe vloer? Dan kunnen wij best over dat randje kantstrook heen stucen. Echter, zonder plint zal dat altijd kwetsbaar blijven omdat kantstrook te zacht materiaal is.
Vergeet ook niet dat je strak gestucte muur toch in contact komt met water als je gaat dweilen. De wand zal dit vocht gelijk opnemen en dat kan later voor schimmelvorming gaan zorgen terwijl er ook de kans is dat het stucwerk gewoon loslaat van de wand.

Natuurlijk, in de bladen en op internet ziet het er allemaal heel strak uit maar vraag je ook eens af hoe het er over een jaar uitziet als je lekker met stofzuiger en dweil in de weer bent geweest.

Het 'ouderwetse' bruine plintje is inmiddels vervangen door mooie en strakke witte plinten die te verkrijgen zijn in verschillende hoogtes waarvan de hoge witte plint in opmars is. Strak afgekit geeft dit een rustige uitstraling. Ook mooi bij een hoge plint; de stopcontacten en kabels kunnen er goed in worden verwerkt. 

Plinten ja of nee!?